Biztosan ti is gondolkodtatok már, hogy annyiféle horog és módszer van, de mégis mikor és miért pont azt használjuk?
Most megpróbálok nektek segíteni egy kicsit a horgok világának áttekintésében.
Mielőtt belemerülünk a horgok fajtájába, kinézetébe beszéljük kedvenc halunkról egy kicsit.
A ponty, mint ismert lefele néző szájjal rendelkezik, és szinte porszívózza az aljzatot. Amikor a ponty felszívja a táplálékot minden mást is felszív, ami a táplálék körül van, iszap és kövek sokaságát.
Amikor ez megtörténik a hal a szájpadlásához szorítja az imént felsorolt dolgokat, garatját összeszorítja, a táplálékot igyekszik megtartani a felesleges dolgokat, próbálja kiköpni, ahogy újból vizet szív be.
Kopoltyúját kinyitja, a felesleget próbálja kipréselni, az apróbb darabok távoznak is ilyenkor. A nagyobb darabokat kénytelen a száján át visszalökni és ez az a pillanat, amikor a horgot a csalinkkal próbálja kifújni és ezzel el is érkeztünk a horgok fontosságához.
A jó horog elengedhetetlen a fentebb leírt pillanat szó szerinti megragadásához.
Mi a jó horog jellemzője?
- Masszív, erős
- Kellően éles
- Szinte súlytalan
- Széles horogöböl
Általánosságban ez elég is ahhoz, hogy a megfelelő horgot ki tudjuk választani. Megyünk, a boltba megvesszük, csalizunk és várjuk a halat. Valóban ilyen egyszerű lenne? A válasz igen, általánosságban ez elég is.
De mi van akkor, ha nem megy a halfogás? Mi van, ha mellettünk 5 méterre a társ fogja a halakat, mi pedig órák óta várjuk a csodát (például egy csodás ponty személyében), de csak nem akar megérkezni.
Voltam már én is így ezzel és szerintem sokan mások is.
Vajon mi lehet a hiba? Sokat kutakodtam, gondolkodtam és elemeztem a helyzetet.
Előre leszögezem, hogy a method technikát veszem górcső alá és az ahhoz használatos horgokat.
Az alap a jó method kosár:
Miként is működik a method technika, nézzük meg. Adott egy method kosár, ezt megtöltjük etetőanyaggal, mikro pellettel, a horgot, amely a kosár alatt helyezkedik el felcsalizzuk, majd a kosárba rejtjük. Ahogy oldódik, az etetőanyag a kupac tetején, a csali ott pihen a horoggal együtt. Amint a hal rászív, erre a számára finom falatra jöhet is az, ahogy az írásomat kezdtem.
A horog a csalival a kosárban, várja a pontyokat.
Fontos megjegyeznünk a halvédelmet is!
A szakálnélküli horog a legtöbb tavon már kötelező. Sokan félnek tőle, és valljuk be új helyzetet is teremt, hiszen kicsit máshogy kell csinálni a dolgokat.
A szakálnélküli horog tökéletesen tud akadni, sőt sokak szerint jobban tud akadni, hiszen mindenféle akadály nélkül hatol be. A kérdés, valóban tartja a halat? A válasz egyértelműen igen, mert maga a horog masszívabb és erősebb is. A fárasztásnál viszont nagyon oda kell figyelni, ha nem akarjuk, hogy az izgalmas fárasztás közben a hal elmenjen. A damil mindig legyen feszes, ez a legfontosabb, ha a damil meglazul, akkor van esélye a halnak elmenni. Ha a damilunk feszes a hal nem fog menekülni. Fogtam már úgy halat, hogy szinte semmit nem fogott a horog a hal szájában, de mégis tökéletesen kijött minden akadály nélkül.
Bátran használjátok a szakállnélküli horgokat.
A folyamat sikeréhez nagyon fontos a megfelelő horogméret és csali választás. Nem mindegy, hogy a felcsalizott horog hogyan áll a kosár tetején. Ki tudja-e fújni a hal, avagy nem.
Azt javaslom, ha megvan, a kedvenc csalink, válaszunk horgot több méretben és próbálgassuk dobás előtt, hogyan viselkedik a vízben.
Mióta minden dobás előtt megnézem hogyan áll a horog a csalival, sokkal eredményesebb tudok lenni.
Mi a jó horogállás?
Talán úgy a legegyszerűbb megérteni, ha az mondom (írom), hogy a horog hegye karcolja az aljzatot az öble a csalival felfelé nézzen. A halnak így a legnehezebb kifúni, ha éles a horog.
A horog élességét egyszerű kipróbálni, ha a hegy karcolja a körmünket jó, ha leszalad rossz. Vannak praktikák a horog élezésére, de én azt javaslom, inkább tegyünk fel másikat, mert a gyári sokkal jobb.
Az ideális horogállás
Ha bemegyünk egy horgászboltba, vagy ha szétnézel, a Farm-shop.hu oldalon több féle formájú horgot találhatsz.
Mivel írtam az elején, hogy a method technikáról szeretnék írni, így az ide passzoló horogformát mutatom be.
Milyen formát válaszunk?
Tapasztalataim szerint a jó forma az ahol a horog hegye szépen visszafelé fordul.
Azért kedvező ez a forma, mert ahogy táplálkozik a hal az ilyen forma benne „ragad” a szájában. Szinte lehetetlen kifújni. Ahogy a kosarunkat megmozdítja a hal a horog szépen beült a szájba, és ha feszesen tartjuk a damilt, hagyjuk dolgozni a botot és kíméletesen fárasztunk, az eredmény nem marad el.
Ha nem szeretünk bajlódni a csalitüskés horogkötéssel, úgy válaszunk előrekötött horgot és már mehet is a halfogás.
Pontos, precíz kötés, amiben biztosan bízhatunk.
Mennyi a tökéletes horog és etetőkosár távolság?
Nos, a tapasztalatok szerint 8 centiméter.
Ez a távolság egy általános méret, a horgász nyugodtan kísérletezheti és kísérletezni is kell, mert nincsenek kőbevésett szabályok.
Az itt bemutatott horgokat, csalitüskéket és etetőkosarakat itt a Farm-Shop.hu webáruházban meg is tudod vásárolni.
Ha minden összeáll és a fentebb említett dolgokat figyelembe vesszük, pontosan, ütemesen horgászunk akkor az eredmény garantált lesz.
Ha kint a hal, jöhet a jól megérdemelt kép.
Molnár Bálint
Wundergaff fishing team
Hozzászólás írása (E-mail címet nem teszünk közzé!)